Arkkitehdin silmin Vaasa on harvinaisen urbaani kaupunki

BUSINESS AS USUAL: LUOVA LIIKETOIMINTA, HEIKKI AITOAHO / AITOAHO & VILJANEN

Arkkitehti Heikki Aitoaholle oli pikkupojasta asti itsestään selvää, että hän ryhtyy arkkitehdiksi. Siinä vaiheessa hän ei kuitenkaan tiennyt, että arkkitehtitoimisto sijoittuisi Vaasaan tai että työpöydältä löytyisi mm. huvipuisto ja paikallisen sähköyhtiön huippumoderni toimistorakennus. Pyysimme Kajaanin kasvattia kertomaan, miksi Vaasaan kannattaa muuttaa ja mihin suuntaan kaupunki on kehittymässä.

HARVINAISEN URBAANI KAUPUNKI

”Oli ihan sattuman kauppaa, että päädyin Vaasaan. Halusin nähdä eri puolia Suomesta ja Vaasassa sattui olemaan kaavoitusarkkitehdin paikka auki. Kun lähdin työhaastatteluun, Vaasa vaikutti rehellisesti sanottuna hieman vanhanaikaiselta. Sain pian muuttaa mieleni – arkkitehdin silmin Vaasa on harvinaisen urbaani ja hyvin suunniteltu kaupunki. Ympäristö on kaunis ja täällä on paljon arvokasta rakennuskantaa eri aikakausilta. Siitä saamme kiittää loistavia arkkitehteja, kuten Setterberg ja Rewell.”

LUOVAT MAHDOLLISUUDET

”Perustimme Kalle Viljasen kanssa oman arkkitehtitoimiston Vaasaan 70-luvun lopussa. Ei täällä ole luoville aloille ainakaan huonommat edellytykset kuin muuallakaan. Luonnollisesti kaupungin koko asettaa rajoituksia, mutta antaa myös mahdollisuuksia. Isoissa kaupungeissa on enemmän kilpailua. Jos Vaasassa ei pärjää, olosuhteita ei voida ainakaan syyttää. Lisäksi Vaasan seudun kaksikielisyys on osoitus monipuolisesta kieli- ja kulttuuri-ilmastosta, joka näkyy myös rakentamisen ja arkkitehtuurin osalta.”

RAKENTAMISEN TULEVAISUUS

”Monessa kaupungissa keskustan vetovoima heikkenee, kun liiketoiminta siirtyy kaupungin ulkopuolelle. Uskon, että Vaasan keskustaakin kehitetään kaupunkimaisemmaksi ja sitä kautta elinvoimaisemmaksi. Tämä merkitsee lisää asuntorankentamista keskustaan ja sen välittömään läheisyyteen. Yleisesti ottaen rakentaminen on tällä hetkellä aika anonyymiä. Jostain pitää tinkiä ja arkkitehtuuriosaaminen on ilmeisesti yksi sellainen asia. Kunnianhimo ja lopullinen rakentamisen laatu riippuvat suunnittelijasta, mutta myös tilaajasta. Keskeistä on pyrkimys kehittää jotain mielenkiintoista. Meille on riittänyt kuitenkin Vaasassa aina mielenkiintoisia projekteja. Haaveilen esimerkiksi pientaloalueesta, joka on energiaomavarainen ja jossa voisi puuhastella vihreään energiaan liittyviä asioita. Uskon, että se on täällä täysin mahdollinen.”