Meiltä maailmalle ja takaisin?

Vaasan seutu kehittää logistiikkaa globaalien tarpeiden mukaisesti, koska yritykset seudullamme ovat globaaleja. Emme keskity vain tämän hetken tarpeisiin, vaan työskentelemme strategisesti, jotta pääsemme eri kohteisiin maailmalle ja että me olisimme tavoitettavissa muualta maailmasta myös pitkällä tähtäimellä.

NLC_Kartta_760x760Logistiikan kustannukset ovat vientiriippuvaisessa maassa kuten Suomessa tärkeitä kilpailukyvylle. Toimiminen täällä ei saisi olla kalliimpaa kuin muissa maissa. Kolmasosa Suomen energiateknologiaviennistä tulee Vaasasta. Vienti koostuu kaikesta mahdollisesta, aina suurista dieselmoottoreista ja generaattoreista pienempiin elektroniikkakomponentteihin ja koneiden osiin.

Vaasassa sijaitsee yksi Suomen vilkkaimmista lentoasemista, ja satama on perinteisesti ollut Ruotsiin kulkevan liikenteen tärkeä solmukohta. Vaasan seudulla paiskitaan kovasti töitä, jotta myös tieverkosto ja raideliikenne pysyisivät hyvällä tasolla. Rata Vaasaan on sähköistetty, ja pääteitä Helsinkiin ja Turkuun parannetaan jatkuvasti. Vaasaan rakennetaan sekä suurta logistiikka-aluetta että erillistä lentologistiikkakeskusta lentoaseman läheisyyteen.

Vaasan seudun painopisteenä on tällä hetkellä Merenkurkun liikenteen ja Suomen, Ruotsin ja Norjan välisten liikenneyhteyksien kehittäminen yhdessä Uumajan kanssa. Hyvänä esimerkkinä tästä on kuljetuskäytävä Nordic Logistic Corridor, joka kehittää tie-, raide- ja merenkulkuyhteyksiä sekä tavaroille että matkustajille.

Strategisesti Vaasan seutu seuraa pohjoista ulottuvuutta – mitä tapahtuu liikennevirroille, kun pohjoiset merireitit Venäjän ja Pohjois-Amerikan ympäri tulevat kuljettaviksi.

Nordic Logistic Corridor on tärkeä reitti pohjoisnorjalaisten satamien ansiosta. Niistä tulee entistä tärkeämpiä, kun liikenne pohjoisilla reiteillä Venäjän ja Pohjois-Amerikan ympäri lisääntyy. Perinteisesti liikenne on keskittynyt Etelä-Suomen logistisiin solmukohtiin, mutta tulevaisuudessa on mahdollista, että raideliikenne muuttaa painopisteen Pohjois-Venäjän satamiin. Silloin meidän on oltava valmiina.

Haluatko tietää lisää Vaasan seudun logistiikkakokonaisuuden kehittämisestä? Ota yhteyttä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin logistiikka-asiantuntijoihin.