Kaksi satamaa, yksi vahva kokonaisuus

Alkuvuodesta 2015 lähtien Vaasan ja Uumajan satamat ovat muodostavat yhteisen satamayhtiön, Kvarken Ports Oy:n. Yhteistoiminnan lisääntymisellä tehostetaan resurssien käyttöä, satamien liiketoimintamahdollisuuksien kasvattamista ja Merenkurkun liikenteen kasvattamista. Yhteissataman omistavat Vaasan ja Umeå Kommunföretag AB.

Vaasan satama.

Vaasan satama sijainti on strategisesti erinomainen. Kymmenen kilometrin säteellä on satama, kansainvälinen lentoasema, raideyhteys pääradalle sekä tärkeät tieyhteydet Suomen runkoreitistöön.  Satama tarjoaa myös Suomen pohjoisimman ja Pohjanmaan ainoan ympärivuotisen matkustajalauttayhteyden Vaasan ja Uumajan välillä. Vaasan satama käsittelee vuosittain 1,5 miljoonaa tonnia rahtia ja sen läpi kulkee 160 000 matkustajaa. Tavaran käsittely pitää sisällään polttoaineita, maataloustuotteita sekä puu- ja kemianteollisuuden tuotteita. Myös projektikuljetukset ovat kasvavassa roolissa.

Sataman strategiana on olla energia- ja projektikuljetusten ykkössatama Pohjanmaan alueella. Satamaan on tehty mittavia investointeja tavoitteen mahdollistamiseksi, mm. RoRo-ramppi on uusittu, nostokapasiteettia nostettu merkittävästi sekä satama-alueen varastointimahdollisuuksia monipuolistettu ja kasvatettu. Seutu ja eri sidosryhmät ovat myös investoineet systemaattisesti sataman saavutettavuuteen tie- ja raidejärjestelyjen sekä logistiikan kokonaisratkaisujen osalta. Satama on osa Nordic Logistik käytävää joka ulottuu aina Norjan satamista Euroopan ja Venäjän kuljetusväyliin.