Huipputason energiateknologiaa

BUSINESS AS USUAL: ENERGIATEKNOLOGIA, JUHA ARVOLA/ARCTEQ

Vuonna 1998, kun Nokia palkkasi kaikki liikenevät insinöörit, oli sattumien summaa, että Juha Arvola päätyi työskentelemään Vaasan energiakeskittymään. Seudun suuryritykset ehtivät tulla tutuiksi, ennen kuin Juha oli mukana perustamassa Arcteqia 2010. Tänään mies ei muuttaisi Vaasasta millään. Pyysimme Juhaa kertomaan, miksi niin monet energiateknologian yritykset viihtyvät Vaasan seudulla.

INFRA

”Arcteqia ei olisi olemassa, ellei Vaasassa olisi tätä kaikkea. Emme olisi lähteneet tekemään suojareleitä tyhjästä. Meidän naapurista löytyy esimerkiksi Technobothnia, yliopisto ja ammattikorkeakoulu, jotka tarjoavat kovaa huipputasoa sähkötekniikassa. Käytämme Technobothniaa lähes viikoittain tutkimukseen, koulutukseen ja tuotekehitykseen. Siitä on varsinkin pienelle yritykselle suurta hyötyä.”

Innovaatiot

”Jokaisen innovaation takaa löytyy ihmisiä. Innovaatio vaatii, että pari ihmistä näkevät mahdollisuuden ja tekevät töitä sen toteuttamiseksi. Vaasan seudun erilaisten pienten ja suurten yritysten yhdistelmä luo ainutlaatuiset lähtökohdat. Tarvitaan isoja vetureita, että pienetkin pystyy innovoimaan, mutta kombinaatio ei kuitenkaan pakota seutua olemaan yhden ison tai pienen toimijan varassa.”

YHTEISTYÖ

”Yhdessä kehitettyjä tuotteita löytyy kyllä maailmalta, mutta ne ovat Suomessa edelleen liiankin harvinaisia. Jostain syystä pienille yrityksille on kynnys lähteä yhdistelemään voimiaan. Vaasassa on aika erilainen meininki. Totta kai kaikki keskittyvät omiin juttuihinsa, mutta tehdään täällä paljon yhteistyötäkin. Kehitimme esimerkiksi VEOn kanssa tuotteen – Generator Commander – joka paketoi suojauksen, ohjauksen ja mittauksen yhteen laitteeseen ainutlaatuisella tavalla. Homma lähti hyvästä yhteistyöstä ja siitä, että kahden yrityksen erilaisten osaamisten yhdistäminen tuntui parhaalta ratkaisulta.”

PAIKALLISUUS

”Tuotannon pitäminen Suomessa on meille luonnollinen ajatus monestakin syystä. Täällä ollaan ja täällä pysytään – koventunut kilpailu ei ole koskaan houkutellut meitä muualle. Markkinoilla ei sitä paitsi ole ollenkaan huono juttu olla niin sanotusti ’Made in Finland’. Vaasa tunnetaan energiapiireissä hienon merenrantakaupungin lisäksi pienenä pitäjänä, joka tekee paljon ja kehittyy. Tänne on ihmisen hyvä tulla, meren ääreen.”