IoT on tullut jäädäkseen

BUSINESS AS USUAL: IT-ALA, PASI TUOMINEN/WAPICE

”Miten päin se nyt menee, valitsiko ala minut vai minä alan?” Näin pohtii Pasi Tuominen, joka aloitti uransa jo pikkupoikana rakentamalla salaa radiolähettimiä. Seikkailuhalu jatkui aikuisenakin – vuonna 1998 Pasi sai paikallislehden ihmettelemään internetiin kytkettyä kahvinkeitintä. Sitten syntyi ohjelmistoyritys Wapice, joka on edelleen täydessä iskussa. Vaikka Pasin piti tulla Vaasaan vain vuoden visiitille, Suomen energiapääkaupungista tulikin vakituinen koti. Pyysimme verkkovelhoa kommentoimaan energiabisneksen kuumia aiheita IT-näkökulmasta.

ESINEIDEN INTERNET (IoT)

”Vaasassa oivalsimme ja arvasimme jo 20 vuotta sitten, minne laiva on menossa. Siitä lähtien olemme keskittyneet ydinosaamiseemme ja nostaneet sen kovalle tasolle. Alkuvuosina asiakkaamme epäilivät, että IoT tulee ’sitten joskus’. Nykyään televisiot, pesukoneet, tietokoneet, tabletit, älypuhelimet ja sähkömittarit todistavat, että IoT on tullut jäädäkseen. Seuraava askel on mm. ihmisten, kulkemisen ja liikkumisen mittaaminen. Väittäisin, että teknologian sijaan mielikuvitus on enää toteutusten rajana.”

PARTNERUUS

”Kukaan ei tee mitään yksin, vaan auttaa omalla osaamisellaan. IT-kumppani työskentelee kaiken tekemisen keskiössä ja tulee mukaan kuvioihin vähän joka puolelta. Siksi läheiset asiakassuhteet ovat todella tärkeitä. Wapicen osalta olemme tärkeä lenkki seudun energiaverkostossa. Meidän tehtävänä on olla kansainvälinen ja jatkuvasti kehittyvä osaaja, joka kykenee ylläpitämään iskukyvyn asiakkaiden ydinbisneksessä.”

BIG DATA

”IoT on tehnyt energiankulutuksesta, -siirrosta ja -tuotannosta erityisen kiinnostavia. Voimme esim. ohjata energian kulutusta pörssihintafunktion mukaan, valvoa vedenkulutusta etänä, visualisoida sähkömittareiden toimintaa tai näyttää asiakkaalle, miten maalämpö muuttuu voitoksi. Energiamuotoja pystyy myös liittämään yhteen entistä jouhevammin ja monipuolisemmin, jolloin tietovirta kerääntyy big dataksi. Ristipölyttämällä voi muodostaa uusia yhdistelmiä ja havaita trendejä, syy-seuraussuhteita.”

OSAAMISEN ULKOISTAMINEN

”Wapicella on työntekijöitä yli 20 maasta, joten olemme erittäin monikulttuurinen ja kansainvälinen organisaatio. Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että IT-kumppani kannattaa pitää lähellä. Varsinkin tuotekehityksessä kumulatiivisella tiedolla on sen verran tärkeä rooli, että paikallisella kumppanilla on suuri merkitys.”

SUOMEN ENERGIAPÄÄKAUPUNKI

”Arvostan Vaasassa voimakasta, tervettä, työntekoon perustuvaa kansainvälisyyttä. Vaasalaiset pitävät monikielisyyttä itsestäänselvyytenä, mutta se on oikeasti erikoisominaisuus. Vaasa edustaa myös Suomen merkittävimpiä osaamiskeskittymiä. Meillä on aitoa teollisuusosaamista – monessa kerroksessa ja monella alalla. Jos tänne tulee töihin, täällä on hyvä paikka verkottua.”