Kaikki 10 km:n säteellä

BUSINESS AS USUAL: VERKOSTOUTUMINEN & ALIHANKINTA, MÅRTEN STORBACKA / WE TECH

WE Techin perustaja Mårten Storbacka on tehnyt pitkän uran Vaasan seudun suurissa energiayrityksissä. Hän on pyörinyt koko sen ajan ympäri maailmaa, pääasiallisesti meriteollisuuden parissa. Kysyimme seitsemällä merellä matkanneelta Mårtenilta, mitä hän tuumaa Vaasan seudun kansainvälisistä verkostoista. Pääseekö pienikin yritys kansainvälistymään?

KANSAINVÄLISET KASVUMAHDOLLISUUDET

”Tapaan sanoa, etten osaa tehdä bisnestä Suomessa – maailmalla kyllä. Olen tottunut kansainväliseen bisnesmalliin ja isojen talojen toimintatapoihin. WE Techillä omaksuimme heti samat käytännöt. Vaikka olimme aluksi todella pieniä, verkoston rakentaminen oli yllättävänkin suoraviivaista. Alihankkijamme ovat meitä paljon suurempia, mutta he näkivät, että näillä kavereilla on visio ja mahdollisuus toteuttaa sitä. Pääsimme heti keskustelemaan siitä, miten voimme yhdessä ratkaista asiakkaan haasteet.”

RAJOJA YLITTÄVÄ YHTEISTYÖ

”Tarjoamme asiakkaillemme todistetusti toimivia ratkaisuja. Sovellamme muiden toimialojen teknologiaa, esimerkiksi tuulivoimapuolelta, ja räätälöimme sitä laivakohtaisesti. Yhteistyökuviomme perustuu siihen, että kaikki teknologia löytyy tältä seudulta – ihan tästä naapurista. Paketoimme tuoteyritysten tuotteet ratkaisuiksi ja lisäämme aivot päälle. Omasta mielestäni tämä toimii loistavasti. Kun alihankkijat vastaavat tuotteiden sielunelämästä ja nippelitasosta, voimme itse keskittyä suurempiin kuvioihin.”

KAIKKI 10 KM SÄTEELLÄ

”Vaasan seudulta löytyy erittäin kovatasoista kansainvälistä osaamista. Tämä on luonnollinen paikka olla, kun haluaa olla energiateknologian kanssa tekemisissä. Energiaklusteri tarkoittaa, että vahva osaaminen ja teknologia löytyvät 10 km säteellä. Olemme maailmassa edelläkävijöitä, koska täällä tehdään oikeasti yhteistyötä monella saralla. Vahva verkosto sisältää isompia ja pienempiä yrityksiä. Meitä on helppo lähestyä, meidän kanssa on helppo tehdä yhteistyötä. Kielitaitomme on rikkaus niille, jotka haluavat menestyä Pohjois-Euroopassa. Tämä on aivan loistava paikka myös siinä mielessä, että korkeakoulut tarjoavat hyvää työvoimaa.”