Nuorista virtaa startupskeneen

BUSINESS AS USUAL: START UP -HENKI, MIIKA HUTTUNEN/VES

Syksyllä 2014 pieni porukka kerääntyi pohtimaan, miksi innovaatioihin kannustavassa kaupungissa ei ole kunnon startupskeneä. Tyhjiötä täyttämään perustettiin Vaasa Entrepreneurship Society, tuttavallisemmin VES, joka on kuin pala Piilaaksoa keskellä seudun suuryrityksiä. Startupien energia, matala hierarkia, vauhti ja valtava halu olla maailman paras ovat vieneet myös VESin edellisen puheenjohtajan Miika Huttusen mukanaan. Pyysimme häntä kertomaan, miksi Vaasa on startupeille hyvä lähtöpiste.

”VES we can!”

”VESin ajattelumallin ja sen koko toiminnan ydin on yrittäjämäinen asenne. Se tarkoittaa, että haluamme jatkuvasti kehittyä ihmisinä ja ajatella vähän isommin kuin muut. Meidän visiona on tehdä Vaasasta kunnianhimoisempi ja yrittäjähenkisempi paikka. Vaasassa on niin pitkään ollut isoja energia-alan yhtiöitä, että startup-maailma ei ole kovin lähellä tai läsnä. Haluamme tuoda uuden vaihtoehdon ihmisten elämään ja uraan rakentamalla hyvän aluskasvillisuuden startupien kehitykselle. Autamme kasvuyrittäjiä toteuttamaan ideoitaan erilaisten tapahtumien, koulutusten ja verkostojen kautta.”

Startup-mahdollisuudet Vaasan seudulla

”Vaasassa on kohtuullisen kovat mahdollisuudet lähteä perustamaan kasvuyritystä. Tänne on rakennettu hemmetin hieno elämänmittainen yrittäjyystarina nuorten yrittäjyyskasvatuksesta lähtien. Matkan varrella on aina tukijoita mukana – West Coast Startup, Startia, VASEK – ja täällä on hyvät resurssit ideasparraukselle. Meidän tiimissä on myös paljon kokemusta eri organisaatioista. Jos emme pysty jeesaamaan, tiedämme kyllä kenelle soittaa. Enkelisijoittajien suhteen on vielä työtä tehtävänä, mutta näen mahdollisuuksia varsinkin energia-alalla. Täältä kumpuavat energiateknologian yritykset ja startupit voiva oikeasti saada globaalia kiinnostusta ja rahoitusta. VESin visio on olla vuoteen 2019 mennessä Pohjoismaiden merkittävimpiä startup-ekosysteemejä. En näe sitä mitenkään mahdottomana.”

Onko startupin perustaminen sen arvoista?

”Startupin perustaminen ja sellaisessa oleminen ovat asioita, joista voi oppia kaikista eniten – etenkin nuorena. Se, että näkee oman kädenjälkensä ja pystyy toteuttamaan jotain, jonka kokee merkitykselliseksi, on mielestäni todella hienoa. Mediasta saa helposti sellaisen kuvan, että startupin perustaminen on aina hemmetin kivaa ja helppoa. No, ei ole. Se on ihan hemmetin vaikeaa ja väsyttävää, mutta kuitenkin periaatteessa parasta mitä voi tehdä. Ihmiset toteuttavat unelmiaan tiiviin tiimin kanssa. On arvokasta, jos saa startupista sellaisen, että sitä miettii vapaa-ajallakin. Siksi haluaisinkin sanoa jokaiselle startupia perustavalle tai sellaiseen yhteisöön hyppäävälle, että menkää! Kaikille se ei tietenkään sovi, mutta uskon, että suurimmalle osalle se antaa paljon enemmän kuin ottaa.”