Other - normikriittinen sarjakuvatyöpaja / normkritisk verkstad

Keskustellaan ja tehdään sarjakuvia osallistujien kokemuksista yhteiskunnan normeista. Sarjakuvissa yhdistetään valokuvaa, tekstiä ja piirrettyjä elementtejä. Taiteilija Heidi Lunabba ohjaa pajan.

Paja alkaa keskustelulla, teema avataan niin että ennakkotietoja ei tarvita ja edetään askeleittain yleiseltä tasolta henkilökohtaisiin kokemuksiin. Pajaan ei tarvitse tulla valmiin idean kanssa. Keskustelun pohjalta valitaan tarinoita, jotka yhdessä kehitetään eteenpäin kuvamanuskriptiksi. Sarjakuvan luomismenetelmä on saanut innoituksensa ruohonjuurisarjakuvasta, jossa sarjakuvan tekemiseen ei vaadita piirustustaitoja. Valokuvaaminen tapahtuu pääasiassa pienryhmissä pajan jälkeen, aikataulut sovitetaan osallistujien aikatauluihin. Valokuvaamisen hoitaa Heidi Lunabba, osallistujat voivat halutessaan toimia malleina valokuvissa. Tehdään tekstit ja piirretyt elementit käsin ja valokuvaaja liittää ne digitaalisesti valokuviin.

Normien ulkopuolella oleminen johtaa helposti henkilökohtaisen epäonnistumisen tunteeseen, vaikka todellinen ongelma on yhteiskunta joka ei riittävästi huomioi ihmisten erilaisuutta. Tavoitteena on että ryhmässä jossa useammalla ihmisellä on samankaltaisia kokemuksia saavutetaan turvallinen tila joka tarvitaan jotta normeja voidaan tarkastella kriittisesti. Jakamalla tarinat normikriittisestä näkökulmasta siirretään ongelmat yhteiskunnalliselle tasolle. Sarjakuvat tehdään julkisiksi, poliittiseksi taiteeksi ja osaksi yhteiskuntakeskustelua. Olet tervetullut osallistumaan ja jakamaan kokemuksiasi vaikka et haluaisikaan jakaa tarinaasi julkisesti sarjakuvan muodossa. Tarinat voidaan myös anonymisoda tarvittaessa.

Paja on kaksikielinen, työskennellään suomeksi ja ruotsiksi, myös englantia voidaan tarvittaessa käyttää.
Vaasa Pride Other- työpaja järjestetään Platformin projektitilassa osoitteessa Kirkkopuistikko 20, Vaasa

Ke 21.4 klo 13-16
To 22.4 klo 13-16
On toivottava että pystyt osallistumaan molempiin pajakertoihin.
Työpaja on osallistujille maksuton.

Pajan ohjaajana toimii:
Heidi Lunabba, taiteilija (Ma kuvataideakatemia). Heidi käsittelee taiteessaan identiteettiin, sukupuolen ja kommunikaatioon liittyviä kysymyksiä sekä julkisessa että yksityisessä tilassa. Hän on m.m. käsitellyt sukupuolinormit ja vähemmistöjen oikeuksia taiteessaan. Heidi työskentelee usein työpajan muodossa eri ryhmien kanssa.

Järjestäjä:
Platform rf
janika.herlevi@gmail.com
0405735884
www.platform.fi