Toimiva logistiikka on seudun vahvuus

BUSINESS AS USUAL: LOGISTIIKKA-ALA, TIINA HAAPALA/AHA LOGISTICS

Tiina Haapala oli jo tehnyt pitkän uran Wärtsilän kuljetuspäällikkönä, kun oivalsi, että maailmassa liikkuu paljon muutakin kuin moottoreita. Vuonna 2010 syntyi AHA Logistics – Suomen ainoa yritys, jossa kaikki työntekijät ovat naisia. Onko energia-alan miesvaltaisuus pelkkä myytti? Pärjääkö paikallinen firma maailmalaajuisessa kilpailussa? Pyysimme seudun logistiikkaleidiä paljastamaan menestysreittinsä.

UUDET HAASTEET

”Kun logistiikka-alalle tulee, ei täältä pääse pois. Työ on vaihtelevaa, haasteellista ja mukavaa – opin edelleen uutta joka päivä. Kun aloitin alalla, Vaasassa ei ollut kovin paljon huolintayrityksiä – nyt tilanne on toinen. Täällä on imua. Pk-sektorilta löytyy paljon osaamista, josta on hyötyä muillekin teollisuuksille. Toimiva logistiikka avaa ovia. Kaikkien pitäisi muistaa pitää rinta rottingilla ja katsella rohkeasti ympärille.”

NAISVOIMA

”Pitää kutinsa, että energia-ala on miesvaltainen, varsinkin päällikkö- ja projektipuolella. Operatiivisella puolella naisia on kuitenkin paljon – me ollaan vaan niin näppäriä ja pystytään tekemään monta asiaa samaan aikaan. Lisäksi ollaan tarkkoja ja tunnollisia. Nainen näkee täysin samat asiat, kuin miehetkin. Sitä paitsi nainen voi tarvittaessa räpsäyttää ripsiä satamassa – on siitäkin joskus hyötyä!”

PAIKALLISUUS

”Energiateollisuuden myötä kilpailemme maailmanlaajuisesti, eli laajemmin, kuin vain suomalaisten huolintayritysten kanssa. Kuitenkin on mielestäni tärkeää, että suomalainen ostaa suomalaiselta, eikä syötetä rahaa ulkomaille. Meillä on pääkonttori Vaasassa ja täällä se pysyy. Edullinen palkkataso, lyhyet työmatkat, yrittäjäystävällinen ilmapiiri ja kaksikielisyys ovat kaikki plussaa. Onhan täältä matkaa maailmalle, mutta niin on muualtakin Suomesta.”