Elä kuin Strömsössä

Mitkä asiat ovat vaikuttaneet siihen, että me Vaasan seutulaiset olemme juuri sellaisia kuin olemme? Tässä muutama seikka, jotka tekevät meistä uniikkeja. Teemme joitakin asioita eri tavalla ja otamme usein vaikutteita eri asioista kuin muualla.

Ehkä suurimpana, kaikille näkyvänä ja kuuluvana erityispiirteenä on kaksikielisyys. Useimmat puhuvat tai ymmärtävät toista kotimaista eikä ole ollenkaan epätavallista, että keskustelussa toinen puhuu suomea ja toinen ruotsia. Tai parhaimmassa tapauksessa kielet sekoittuvat täysin, samassa lauseessa on molempia kotimaisia. Vaasan seutu on niitä harvoja alueita Suomessa, joissa kaksikielisyys on aitoa ja toimivaa.

Vahvan ruotsinkielisyyden ansiosta yhteydenpito länsinaapuriimme on helppoa ja luonnollista. Täältä pääsee sekä lentäen että laivalla suoraan Ruotsiin. Yhteydenpito on jopa niin helppoa, että moni Ruotsista levinnyt uusi asia tai trendi on tullut maahamme nimenomaan ensin Vaasaan.

Ulkomaalaisten osuus väestöstä on viiden prosentin luokkaa. Vaasa onkin Helsingin jälkeen Suomen kansainvälisin kaupunki. Asukkaat edustavat yli 100 eri kansalaisuutta.  Jos siis näet kadulla esim. intialaisen, voit olla lähes varma, että hän on insinööri ja työskentelee ABB:llä, Wärtsilässä tai jossain muussa energia-alan yrityksessä.

Kansainvälisyys siis näkyy katukuvassamme. Mutta sen lisäksi meille ominaista on nuorten suuri osuus väestöstä. Suunnilleen joka viides vaasalainen on opiskelija, mikä tekee Vaasasta todellisen opiskelijakaupungin.  Vahva nuorten läsnäolo ei voi olla vaikuttamatta myös erittäin nuorekkaaseen ja dynaamiseen kaupungin ilmapiiriin.

Moikipää, Molpe.Vaasan seutulaiset rakastavat merta ja saaristoa. Aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn asti seudun asukkaan häipyvät viikonlopuksi saaristoon mökille. Vaasan seudun saaristossa on tuhansia sympaattisia, sukupolvien ajan saman suvun omistuksessa olleita kesämökkejä.