Energiaosaaminen vie kilpailukyvyn huipulle

Energiateknologian keskittymä, EnergyVaasa, on kasvattanut Vaasan seudusta Suomen talouden pikkujättiläisen. Eikä ihme, sillä klusterissa on 140 yritystä, joiden liikevaihto on yhteensä 4,4 miljardia euroa. Alan markkinat ovat maailmanlaajuiset, joten yrityksissä viennin osuus on yli 80 %.

Vaasaa on kutsuttu jopa Suomen viennin sekä energian pääkaupungeiksi. Nimitykset ovat kovat, mutta perustelut vielä kovemmat: vaikka asukkaita on vain 2 % koko maan väestöstä, seutu vastaa silti lähes kolmasosasta koko Suomen energiateknologiaviennistä.

VASEK. Vaasan energiaklusterin yritykset edustettuina.Seudun energia-alan yrityksissä on 10 000 työntekijää, joista 1 000 tekee kehitystyötä. Vaasassa onkin Suomen suurin teollisuuden jalostusarvo asukasta kohden. Kun yritykset siis tekevät taikojaan raaka-aineille ja komponenteille, muuttuu niiden arvo moninkertaiseksi. Seurauksena teollisuusyhtiöiden kannattavuus kipuaa yhä korkeammalle.

Energiakeskittymän menestys kirittää myös koko seudun kilpailukyvyn huipulle: kun lasketaan yhteen eri muuttujia aina väestö- ja työpaikkakehityksestä vetovoimaisuuteen ja aluetalouteen, Vaasan seutu on heti Helsingin jälkeen tiukalla hopeasijalla.