Söderfjärdenin Meteoriihi

Meteoriitin kraatteri kivenheiton päässä Vaasan torilta

Söderfjärdenin peltoaukea sijaitsee noin 10 km Vaasan eteläpuolella. Sen historia on ällistyttävän pitkä.

Söderfjärden syntyi meteoriitin iskeytyessä maahan noin 520 miljoonaa vuotta sitten. Se on yksi maailman parhaiten säilyneistä meteoriittikraattereista. Ilmasta katsottuna näkyy selvästi Söderfjärdenin peltoaukean pyöreä muoto, jota reunustavat kallioiset mäet. Suomen kaunein meteoriittikraatteri on halkaisijaltaan 5–6 kilometriä ja syvyyttä on yli 300 metriä. Söderfjärden on nykyään viljava salaojitettu peltoaukea, jossa on suuria yhtenäisiä peltolohkoja yhteensä 2 300 hehtaaria.

Söderfjärdenin Meteoriihi on ainutlaatuinen vierailukeskus keskellä Suomen kauneinta meteoriittikraatteria. Meteoriihessä on esillä moniulotteinen näyttely, joka havainnollistaa Söderfjärdenin 520 miljoonaa vuotta pitkää historiaa aina meteoriitin törmäyksestä nykypäivän maanviljelys- ja Natura-2000 alueeseen.

Korkeatasoisessa tähtitieteellisessä observatorissa voi kaukoputkella tutkia taivaankappaleita satojen miljoonien valovuosien päässä maailmankaikkeudessa.

Söderfjärden ei ole vain meteoriittikraateri ja ainutlaatuinen luontokohde, vaan se on myös kurkien merkittävin levähdyspaikka Suomessa. Söderfjärdenin lintutornissa voi tarkkailla kurkia ja muita lintuja niiden muuttomatkoilla. Syksyisin jopa 8000 kurkea pysähtyy lepäämään Söderfjärdenissä.

Lisätietoa lintujen ystäville löytyy Merenkurkun Lintutieteellisen Yhdistyksen kotisivuilla.