Lucian päivä

Bragen Lucia tuo valoa pimeyteen

Lucian päivän juhlinta on Vaasan seudulla tärkeä ja rakas perinne. Bragen ensimmäinen Lucia,  Anita Brander,  kruunattiin jo vuonna 1936. Lucia on siis levittänyt valoa ja lämpöä Vaasassa lähes 80 vuotta.

3.2013_380x380Lucia-neito  kruunataan Vaasassa perinteisesti sunnuntaina ennen Lucian päivää.  Luciakruunajaisten yhteydessä Bragen tuvassa voivat kävijät kuunnella musiikkia ja puheita, syödä riisipuuroa, käydä joulumyyjäisissä ja osallistua arpajaisiin.  Joulupukillakin on tapana piipahtaa tilaisuudessa.

Lucian päivänä neito johtaa ratsastaen soihtuja ja lyhtyjä kantavat tähtipojat ja tontut kaupungin katujen kautta Kaupungitalolle,  missä juhlavat seremoniat jatkuvat. Seuralaistensa ympäröimänä Lucia ottaa vastaan juhlapuheet, musiikin ja kuorolaulut  Kaupungintalon parvekkeelta. Sen jälkeen yleisö siirtyy sisätiloihin, missä piirileikki kuusen ympärillä houkuttelee niin nuoret kuin vanhat pyörähtelemään Lucian ja hänen neitojensa kera.

Lucia saattueineen vierailee joulukuun aikana päiväkodeissa ja vanhainkodeissa ja myös muiden vierailua toivoneiden luona. Kaikki Luciaan liittyvät järjestelyt tehdään hyväntekeväisyytenä ja tilaisuuksiin on vapaa pääsy.