Sundomin silakoita? Kyllä kiitos!

Kalastuksen päivä ja Siika & silakkamarkkinat

Pohjanmaan rannikon kalastajilla on tärkeä rooli terveellisen lähiruoan tuottajina.Neljännes Suomen ammattikalastajista toimii Pohjanmaalla, ja he kalastavat lähes puolet Suomen merialueen siioista ja noin 25% muista herkullisista kalalajeista kuten silakasta ja ahvenesta. Vapaa-ajan kalastajien keskuudessa alueesta puhutaan nimellä Pike Paradise, eikä suotta!

Isommat kalamarkkinat järjestetään Vaasan sisäsatamassa, jota kutsutaan myös Kuntsin rannaksi. Joskus tätä paikkaa erehdytään kutsumaan myös Kalarannaksi, mutta virallinen ja historiallinen Kalaranta sijaitsee Vaskiluodon sillan kupeessa. Ole siis tarkkana sopiessasi treffit ystävän kanssa!

Kalastuksen päivät, Vaasa. Kalastuksen päivät, Vaasa. Kalastuksen päivät, Vaasa.

Moni vaasanseutulainen suunnistaa kalaostoksille myös Raippaluodon sillan kupeeseen, missä kalaa voi ostaa suoraan kalastajilta.   Yksi suurimmista kalatapahtumista on Österbottens Fiskarförbundetin järjestämä ”Kalastuksen päivä – Fiskets Dag”. Tuore kala, erilaiset kala- ja kalastustuotteet, musiikki ja kalankäsittelynäytökset houkuttelevat vuosittain yli 10 000 kävijää Vaasan sisäsatamaan. Tapahtuma on ilmainen, mutta harva lähtee sieltä kotiin tyhjin käsin. Eihän kukaan voi vastustaa kultaisia Sundomin silakoita, merenkurkun pulskeita savuahvenia tai vaikkapa tyrnimarjoilla maustettua silliä? Vuosittain syyskuussa Lions Club Vaasa Meri järjestää silakka- ja siikamarkkinat, jotka täyttävät Sisäsataman lisäksi myös Vaasan torin. Kalamyynti tapahtuu Sisäsatamassa ja torilla ollaan perinteisemmissä markkinatunnelmissa.